kawa w ziarnach arabica

Dobór pomiędzy kawą sypką oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na informacji, jaką daje nam producent. Jakim sposobem w takim razie dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa bezkofeinowa

Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Właśnie dlatego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu obojętnie od tego, czy używamy to mielenia:
•    Młynka ręcznego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia uzyskujemy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie lepiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się totalnie inaczej w wypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika powiązana z delikatnością powoduje, że nawet w największym stopniu luksusowy rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy

Kawa Kona Extra Fancy

Kawa mielona jest perfekcyjną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, ale dalej zależy nam na dobrej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej uzyskania jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak i do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej mieszanki oraz po kilku minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze należytej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników artykułu oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które nieraz może nas zmylić.